عزاداری برای امام شهید (ع) باید عشق به امام حی(عج) را در سوگواران ایجاد کند
حجت‌الاسلام نصوری با بیان اینکه عزاداری بر امام شهید باید عشق به امام حی را ایجاد کند، تاکید کرد: باید آثار اهل بیتی در زندگی عزاداران حسینی رخ دهد و دلبستگی به امام حی (عج) در سوگواران حسینی افزایش بیابد.
كدخبر: id-18218
تاريخ: 2021-08-10 20:50:19

به گزارش واحد خبری کانون شیفتگان حضرت قائم (عج) به نقل از شبستان ، به مناسبت فرا رسیدن ایام محرم حسینی که ظرفیت های بی بدیلی در تبلیغ معارف دینی دارد و به منظور استفاده ای که از این ظرفیت های تبلیغی میت وان در گسترش فرهنگ مهدویت داشت با حجت الاسلام والمسلمین «محمدرضا نصوری»، کارشناس مهدویت و معاون تبلیغ و ارتباطات مرکز تخصصی مهدویت حوزه علمیه قم گفتگویی ترتیب داده ایم که در ادامه مشروح آن تقدیم حضورتان می شود:

 

محرم حسینی چه ظرفیت هایی برای پرداخت به مهدویت و مانوس کردن عزادران حسینی با سبک زندگی منتظرانه دارد؟

 

با توجه به ظرفیتی که مهدویت دارد و گفتمانی بین الاادیانی و دکترینی وحدت آفرین محسوب می شود لذا قابلیت دارد که پیوست همه مناسبت ها و موضوعات قرار بگیرد از این رو، در ایام ماه های محرم و صفر که مردم همه آماده عزاداری امام شهید (ع) می شوند خوب است مردم را طوری جهت دهیم که در کنار عشق به امام شهید (ع)، عاشق امام حی (عج) هم شوند.

 

از این رو، باید تبیین شود که چه عواملی باعث شهادت امام حسین (ع) شد امروز که با چالش های عصر غیبت مواجه هستیم به عوامل جدایی از امام (عج) اشاره کنیم و راهبردهای صحیح ارتباط با امام زمان (عج) در عصر غیبت به ویژه در ایام محرم را مدنظر قرار دهیم که در سایه این توجه به نوعی بیدارباش اجتماعی رخ دهد.

 

در رویکرد تبلیغی محرم حسینی بایسته هایی عملی و نظری برای هدایت جامعه از عزاداری بر امام شهید (ع) به مسیر همراهی با امام حی (عج) باید رعایت شود؟

 

در بایسته های عملی باید مردم به این سمت سوق داده شوند که نسبت به امام حی خود آشنا شوند نگاه و عشق به امام شهید را به سمت امام حی هدایت کنیم و این نیاز دارد، مصداق های عملی در دوران حیات امام حسین (ع) را بیان کنیم برای مثال اگر ازجمله عوامل جدایی مردم از امام حسین (ع) فراموشی قرآن و عترت بود امروز در جامعه منتظر این توجه به امام حی عصر و زمان (عج) مبذول شود.

اگر در دوران قیام حسینی خواص سکوت کردند، امروز چنین رویکردی نباشد یا اگر در آن دوران افت معنویت و غیرت دینی رخ داد و مردم از امام زمانِ خود دفاع نکردند امروز مانع از افت دینی معنوی مردم شویم و شرایط را طوری پیش ببریم که مردم باور داشته باشند امام زمان (عج) حاکم بر همه امور زندگی آنها است.

 

از نظر بایسته های نظری چه الزاماتی در این باره وجود دارد؟

 

توجه به جایگاه و شان امام معصوم (ع) از جمله این بایسته ها است، یکی از زمینه های بروز عاشورا این بود که مردم هنوز شان و جایگاه امام معصوم (ع) را نمی شناختند، چنان که شمر جانباز صفین بود اما شان امام را نمی دانست.

یکی دیگر از این بایسته ها، پرهیز از بدعت ها و خرافات است امام حسین (ع) در ابتدای حرکت خود فرمودند: من برای اصلاح و درست كردن [كارها] در میان امت جدم قیام كردم. مبارزه با بدعت در جامعه امروز عصر غیبت نیز ضرورت دارد و باید جامعه را در مسیری پیش ببریم که از مسیر خرافات و انحرافات مصون بماند.

علاوه بر این، باید تلاش کنیم رویکرد و فضای جامعه به سمت عوام زدگی و احساسات صرف نرود و فضای عالمانه در موضوع مهدویت غلبه داشته باشد این پیوند در محرم می تواند اعمال شود.

متاسفانه، امید در فضای جامعه به تناسب شرایط کرونا و مشکلات اقتصادی و هجمه هایی که از جانب دشمن اعمال می شود، کمرنگ شده است، لذا ضرورت دارد مبلغان در این فرصت تبلیغی محرم حسینی امیدآفرینی به ویژه با تاکیه بر فرهنگ انتظار را سرلوحه کار قرار داده و مردم را از یاس و ناامیدی پرهیز دهند چراکه آرامش در سایه ارتباط با امام عصر (عج) به زمینه سازی برای ظهور حضرت حجت (عج) کمک می کند. باید توجه داشت جامعه ای می تواند پذیرای امام زمان (عج) باشد که آمادگی آن را در خود ایجاد کرده باشد وگرنه حتی اگر امام (عج) بیایند، آنچه در تاریخ انبیاء و اولیاء رقم خورده، تکرار می شود.

باید همانطور که برای امام شهید (ع) نذروات و موقوفات متعددی در طول تاریخ انجام و ثبت شده است، برای امام زمان (عج) و ترویج فرهنگ مهدویت نیز چنین اهتمامی وجود داشته باشد.

 

پرداخت به مباحث مهدوی در جلسات حسینی چقدر در تعمیق شور و شعور به صورت توامان در عزاداری ها موثر خواهد بود؟

 

هنر این است که رئیس، مداح و واعظ و سخنران هیئت و مجالس هم شور را مدیریت کنند هم شعور را، نمی شود نگاه افراط و تفریط داشت باید فضایی ایجاد کرد که دوگانه شکل نگیرد و اینچنین نباشد که سخنران در پی شعور باشد و مداح درصدد ایجاد شور!

اگر مهندسی رفتار در هندسه صحیح صورت بگیرد شور و شعور حسینی در کنار هم محقق می شود که نه صرفا تعمیقی و کسل کننده باشد نه فقط احساسی و فارغ از تحول آفرینی؛ باید آثار اهل بیتی در زندگی عزاداران حسینی رخ دهد و دلبستگی به امام حی (عج) در سوگواران حسینی افزایش بیابد و درصدد دفاع از امام و کمک به ایشان برآیند.

عزاداری ها و برنامه های سوگواری باید به پرهیز از خرافات و بدعت ها بینجامد و همراه با گفتن واقعیات تاریخی باشد تا شور و شعور را تلفیق کرده به تربیت منتظرانه و همراهی با امام حی (عج) سوق دهد.