۶ راهکار برای جوان‌پسند شدن مساجد
فعال فرهنگی کهگیلویه و بویراحمد گفت: گاهی دیده شده که هیئت امنا به دلیل شرایط سنی و موقعیت‌هایی که دارند خیلی موافق حضور نوجوانان در مسجد نیستند.
كدخبر: id-23157
تاريخ: 2023-01-07 13:03:24

به گزارش واحد خبری کانون شیفتگان حضرت قائم (عج) به نقل از شبستان ، «ستار هدایت خواه» در یاسوج، اظهار کرد: یکی از مشکلات حوزه فرهنگ این بود که گاهی یک امر واحد متولی متعدد دارد یا در یک مکان واحد نهادهای متعدد و متکثر حضور دارند، بدون از اینکه در یک هماهنگی و انسجام نسبی نسبت به موضوع و فعالیت خود نقش آفرینی ‌کنند.

دبیر جبهه فرهنگی انقلاب اسلامی در استان کهگیلویه و بویراحمد با اشاره به وجود فعالیت نهادهای متعدد در مساجد، گفت: در مساجد سازمان تبلیغات، اوقاف و امور خیریه، پایگاه مقاومت بسیج، کانون‌های فرهنگی و هنری و اخیراً نیز مرکز رسیدگی به امور مساجد و نهادهای متعدد و متنوعی هستند و یکی از مشکلاتی که بوده از دیرباز پیگیر این مسئله بودند.

وی ادامه داد: در سفر اخیری که حجت الاسلام خسروپناه، دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی به استان کهگیلویه و بویراحمد داشتند یکی از موضوعاتی که با وی مطرح شد، همین موضوع تکثر سلیقه‌ها در مسجد بود.

هدایت خواه افزود: حجت الاسلام خسروپناه در این دیدار گفت «ما طرحی را برای ایجاد یک انسجام آغاز کردیم ولی ظاهراً گفتند مساجد و آنچه که مربوط به حوزه‌های علمیه است در حیطه اختیار مقام معظم رهبری بوده و این شورا ورود پیدا نکردند».

این فعال فرهنگی و استاد دانشگاه در پاسخ به سوال شبستان در زمینه راه حل های رفع این مشکل در مساجد، یادآور شد: راه حلی را که فکر می‌کنم می‌توان به صورت موقت پیگیری کرد این است با توجه به اینکه نماینده ولی فقیه در استان قاعدتاً باید با هماهنگی و تدبیر وی هماهنگی و تقسیم کار بین اعضای فعال در مسجد مثل هیئت امنا، پایگاه مقاومت و سایر ارکان صورت گیرد و هر کدام در حیطه کاری خود فعالیت داشته باشند.

وی بیان کرد: از طرفی به نظر من یکی از راهکارها این است که اساساً هیئت امنا متشکل از مسئولان همین نهادها باشند، یعنی هیئت امنا، امام جماعت و یک نفر از متولیان یا خادم مسجد، فرمانده پایگاه مقاومت، مسئول کانون فرهنگی و هنری و مسئول هیئت حضور داشته باشند و با هماهنگی و انسجام، یک همفکری صورت گیرد که تجربه آن در مسجد امام علی(ع) شهرک امام حسین علیه السلام به دست آمده و همه با هم یکی هستند و همه در هیئت امنا حضور دارند.

هدایت خواه خاطرنشان کرد: تا زمانی که طرح کلی و جامع در سراسر کشور طراحی شود، به نظر می‌رسد که یکی از راه حل‌ها این است که هیئت امنای مسجد مرکب از این افراد ذکر شده باشند.

این استاد دانشگاه و فعال فرهنگی یادآور شد: به نظر می‌رسد باید تلاش کرد تا با هماهنگی نماینده ولی فقیه در استان‌های این انسجام ایجاد شود و راه حل آن این است که در هیئت امناها همه عناصر با محوریت امام جماعت حضور داشته باشند تا در زمینه فعالیت‌های فرهنگی به صورت هماهنگ و منسجم عمل کنند تا این هم پوشانی به هم افزایی تبدیل شود و از طرفی تلاش شود از موازی کاری‌ها جلوگیری تا وضعیت کنونی تا حدودی اصلاح شود.

وی در پاسخ به این سوال که آنچنان که باید و شاید نوجوانان و جوانان در مساجد حضور ندارند، به نظر شما چه راهکاری برای جذب این قشر پیشنهاد می‌کنید؟، افزود: راهکارهای متعددی به تناسب موقعیت مساجد، امکانات و فعالان آنها می‌توان ارائه داد و یکی از راهکارها این است که اگر در اطراف مسجد مدرسه وجود دارد، فعالان این مجموعه از جمله امام جماعت با مدرسه ارتباط برقرار کند و از طریق اولیا مدرسه و دانش آموزان جهت حضور آنها دعوت لازم را داشته باشد.

هدایت خواه بیان کرد: با توجه به بخشنامه وزارت آموزش و پرورش ساعتی برای وقت نماز در مدارس با عنوان «زنگ نماز» دارند و زنگ نماز مدرسه‌ای که در کنار مسجد است را می توان در مسجد برگزار کرد.

دبیر جبهه فرهنگی انقلاب اسلامی در استان کهگیلویه و بویراحمد افزود: راهکار دوم این است که هیئت امنا سراغ تشکیل هیئت نوجوانان بروند و در واقع هیئت‌ها بحث جذب آنها به سمت نوجوانان باشد و یک شیوه آن این است که در هر مدرسه یک هیئت نوجوان و جوان تشکیل شود و در نهایت این افراد جذب مسجد شوند و در این مکان فعالیت داشته باشند.

وی خاطرنشان کرد: راهکار سوم این است که پایگاه‌های مقاومت هم با توجه به جاذبه‌های خاصی که برای نوجوانان دارند، معطوف به جذب نوجوانان با توجه به برنامه‌های مختلف آموزشی، بحث‌های اردویی که برای آنها جذاب است اعم از اردوهای راهیان نور، اردوی مشهد، اردوی آبادانی و پیشرفت را به سمت نوجوانان ببرند، چون این افراد در چنین سنینی به بحث گردشگری علاقه مند هستند.

هدایت خواه ارتباط با خانواده‌های اطراف مسجد از طریق هیئت امنا به ویژه امام جماعت مسجد را به عنوان راهکار چهارم مطرح کرد و گفت: نخست باید خود خانواده‌ها را دعوت به مسجد کنند و سپس فرزندان آنها به حکم آیه قرآن «یَا بَنِی آدَمَ خُذُوا زِینَتَکُمْ عِندَ کُلِّ مَسْجِدٍ» زینت‌ها را هنگام رفتن به مسجد با خود ببرید که طبق آیه قرآن، فرزندان جز زینت‌ها هستند و باید فرزندان را با خود به مسجد ببرند.

این استاد دانشگاه خاطرنشان کرد: اگر خانواده‌های اطراف مسجد از طریق هیئت امنا و اعضای فعال در مسجد به ویژه امام جماعت مسجد این افراد را مسجدی کنند و سپس به تبع آن فرزندان به عنوان زینت‌ها را با خود به مسجد بیاورند، می‌توان چنین بسترهایی را فراهم کرد.

وی به راهکار پنجم برای نوجوانان و جوانان به مسجد اشاره کرد و ادامه داد:باید برنامه‌های مسجد متناسب با شرایط و روحیات نوجوانان و جوانان طراحی و اجرا شود، یعنی بحث نیازهای هیجانی که نوجوانان دارند در برنامه‌های مسجد پیش بینی شود و تنوع در برنامه‌ها مدنظر باشد.

هدایت خواه تصریح کرد: مهم تر از همه راهکارها این است که عناصر فعال در مسجد به ویژه هیئت امنا نوع رفتار و تعامل خود با نوجوانان را به گونه‌ای تنظیم کنند که برای آنها این رفتار و تعامل جذاب باشد، زیرا بد رفتاری و رفتار تند با نوجوانان در مسجد قطعاً تنفر ایجاد می‌کند.

این فعال فرهنگی کهگیلویه و بویراحمد بیان کرد: گاهی دیده شده که هیئت امنا به دلیل شرایط سنی و موقعیت‌هایی که دارند خیلی موافق حضور نوجوانان در مسجد نیستند و گاهی ممکن است بدرفتاری و بد اخلاقی داشته باشند که باید این افراد توجیه و اینکه هیئت امنا به سمت جوان گرایی برود.

وی گفت: اگر ترکیب هیئت امنا از جوانان باشند، به احتمال زیاد این افراد می‌توانند زمینه جذب نوجوانان به مسجد را فراهم کنند.